De kracht van video benutten voor boeiende museumervaringen

mauritshuis_pellegrini

Museumervaringen: Trailer voor AR applicatie voor het Mauritshuis

Musea worden al lang beschouwd als instellingen die ons cultureel en historisch erfgoed bewaren. Om relevant te blijven en nieuwe doelgroepen aan te trekken, is het essentieel voor musea om moderne technologie te omarmen en dynamische, boeiende museumervaringen te creëren. Een manier om dit te doen is door het gebruik van videopostproductietechnieken, die statische tentoonstellingen kunnen omvormen tot meeslepende, boeiende displays. In dit artikel zullen we de voordelen verkennen van het opnemen van video in museumtentoonstellingen, evenals praktische stappen om dit doel te bereiken.

 1. Meeslepende omgevingen creëren met videoprojecties

Voeg videoprojecties toe om leven te brengen in statische tentoonstellingen en een interactievere bezoekerservaring te creëren. Met behulp van professionele video-editors kunnen musea aangepaste inhoud maken die aansluit bij de tentoongestelde objecten. Deze projecties kunnen worden gebruikt om:

 • Historische gebeurtenissen te tonen, waardoor de tentoongestelde objecten in een context worden geplaatst.
 • Rondleidingen of kijkjes achter de schermen te bieden bij de creatie van kunstwerken.
 • Bezoekers te vervoeren naar verschillende geografische locaties of tijdperken.
 1. Verhalen verbeteren met Augmented Reality (AR)

Door gebruik te maken van AR-technologie kunnen musea digitale informatie over fysieke objecten leggen, waardoor bezoekers een diepgaander begrip krijgen van de tentoonstellingen. Videopostproductieteams kunnen aangepaste inhoud maken die wordt geactiveerd wanneer bezoekers hun smartphones of tablets op specifieke objecten richten, met:

 • Geanimeerde verhalen en achtergrondinformatie die de tentoonstelling versterken.

  Eén van onze expertises: producties voor musea, zoals voor de Hermitage Amsterdam

  Eén van onze expertises: producties voor musea, zoals voor de Hermitage Amsterdam

 • Virtuele reconstructies van beschadigde of ontbrekende stukken.
 • Extra informatie over de materialen, technieken en kunstenaars achter de werken.
 1. Kunst tot leven brengen met digitale restauraties

Videopostproductietechnieken kunnen worden gebruikt om kunstwerken digitaal te restaureren, verborgen details te onthullen en de oorspronkelijke visie van de kunstenaar tot leven te brengen. Musea kunnen het restauratieproces tonen door middel van timelapse-video’s of interactieve schermen, waardoor bezoekers:

 • De transformatie van het kunstwerk door verschillende stadia kunnen zien.
 • Inzicht krijgen in de uitdagingen en technieken die worden gebruikt bij kunstconservering.
 • Het gerestaureerde stuk kunnen vergelijken met de eerdere staat.
 1. Bezoekersinteractie aanmoedigen met video-installaties

Creëer mogelijkheden voor bezoekersinteractie door videotoepassingen in het hele museum te integreren. Dit kan worden bereikt door:

 • Interactieve touchscreens te installeren die aanvullende multimedia-inhoud bieden met betrekking tot de tentoonstelling.
 • Gebruikersinhoud aan te moedigen, zoals videocabines waar bezoekers hun reacties en ervaringen kunnen opnemen.
 • Interactieve videogames of puzzels te ontwikkelen die bezoekers informeren over de collecties van het museum.
 1. Narrowcasting en digitale bewegwijzering gebruiken voor gepersonaliseerde ervaringen

Narrowcasting, of het richten van inhoud op specifieke doelgroepen, kan in combinatie met digitale bewegwijzering een gamechanger zijn voor musea. Deze aanpak stelt musea in staat om op maat gemaakte inhoud te leveren op basis van bezoekersvoorkeuren, interesses of demografie, waardoor een gepersonaliseerde ervaring voor elk individu ontstaat. Om narrowcasting en digitale bewegwijzering te benutten, overweeg:

 • Digitale bewegwijzering te installeren in het hele museum om inhoud weer te geven die relevant is voor specifieke tentoonstellingen, zoals video’s, animaties en interactieve functies.
 • Bezoekersgegevens te gebruiken uit kaartverkoop, lidmaatschapsprofielen of enquêtes ter plaatse om gerichte inhoud te creëren op basis van demografische gegevens, interesses of eerdere interacties met het museum.
 • Bezoekers de mogelijkheid te bieden om hun museumervaring te cureren via een mobiele app, die kan synchroniseren met digitale bewegwijzering om gepersonaliseerde inhoud weer te geven terwijl ze door de tentoonstellingen bewegen.
 • Partnerschappen te verkennen met lokale bedrijven, culturele instellingen of kunstenaars om exclusieve inhoud voor digitale bewegwijzering te creëren, waardoor het bereik van het museum wordt vergroot en samenwerking binnen de gemeenschap wordt bevorderd.

Conclusie

Het omarmen van videopostproductietechnieken, augmented reality, digitale restauraties, interactieve installaties en narrowcasting via digitale bewegwijzering kan de museumervaring voor bezoekers aanzienlijk verbeteren. Door te investeren in deze innovatieve benaderingen kunnen musea meeslepende, boeiende en gepersonaliseerde ervaringen creëren die een nieuwe generatie museumbezoekers aanspreken en ervoor zorgen dat hun instellingen levendige culturele centra blijven.

Voor musea is het van groot belang om hun verhaal op de juiste manier te communiceren. Een ongeschikte productie kan niet alleen de reputatie van het museum schaden, maar ook het publiek onvoldoende aanspreken. Het is dus essentieel om te werken met een ervaren bedrijf dat weet hoe het moet opereren in een museumomgeving.

Editcompany is zo’n bedrijf. Met onze jarenlange ervaring weten we hoe we moeten filmen in musea, zonder de bezoekers of de objecten in de weg te lopen. Onze ervaring in het communiceren voor musea varieert van beurspresentaties, narrowcasting, impressies van tentoonstellingen tot animaties en concepten voor integratie op sociale media. We hebben bijvoorbeeld samengewerkt met De Hermitage Amsterdam, De Nieuwe Kerk, Stedelijk museum Alkmaar en het Mauritshuis.

Met onze uitgebreide ervaring in het maken van producties voor musea, werken we nauw samen met onze opdrachtgevers om hun verhaal op de meest effectieve manier te vertellen en presenteren. Wij begrijpen de unieke uitdagingen van het werken in een museum en kunnen het publiek betrekken en een blijvende impact maken voor het museum. Wil je weten of wij je kunnen helpen? Plan hier direct een telefonische afspraak in.